Interviu pentru FacutDeMana.com

La recomandarea Elydei, Marian Gorun, autorul site-ului http://facutdemana.com ne-a luat cate un interviu on-line mie si lui Criss despre origami.

Puteti citi despre interviul meu aici si despre al lui Criss aici.

 

LE (2023)

Deoarece site-ul nu mai poate fi accesat acum, o sa afisez pe blogul meu lista de intrebari si raspunsuri:

1. Daca ar trebui sa te definesti, referinta la origami ar fi iminenta? Cat de mult face parte din tine aceasta arta?

Pentru mine origami este cel mai important hobby pe care-l am. La inceput treceau perioade mari de timp intre 2 modele, dar de cand am descoperit kusudamele a intrat in cotidian.  Am o multime de modele pe care vreau sa incerc sa le impaturesc si saptamanal se mai adauga unul sau doua la aceasta lista. Din pacate nu am suficient timp sa investesc cat as dori eu in origami si de cele mai multe ori ma multumesc sa visez cu ochii deschisi la momentul cand voi ajunge sa impaturesc urmatorul model.

Prin intermediul origami-ului,  am ajuns sa cunosc o multime de oameni, si cu cativa am legat prietenii, chiar daca numai virtuale cu unii. Avand in vedere ca nu este un hobby atata de comun, este important sa ai prieteni origamisti, cu care sa schimbi impresii si sa discuti despre modele, hartie si maestrii origami. Forumul de origami este cel care ne uneste si care construieste in jurul lui o mica comunitate si prin intermediul lui am ajuns sa cunosc o multime de persoane deosebite.

2. Primul tau articol de pe blog a fost publicat pe 6 iunie 2008. Anuntai atunci infiintarea primului forum de origami romanesc si promiteai, citez:  '' voi incerca sa arat ca origami e atat joc cat si arta.'' Esti de parere ca mentalitatea oamenilor s-a schimbat in aceasta privinta?

Hmm…. e dificil de dat un verdict. Din ce am observant eu, este ca in general, oamenii coreleaza origami cu o activitate pentru copii, deoarece ajung sa intre in contact cu aceasta arta datorita copiilor lor, care invata la gradinita cateva modele simple. Cand vad altfel de modele, nu toti realizeaza complexitatea lor, pana cand nu le spui si cate ore ai stat ca sa le impaturesti. Acum, cand incepe origami sa devina mai cunoscut prin intermediul expozitiilor si a atelierelor organizate din ce in ce mai des, incepe sa se schimbe si mentalitatea, incet incet lumea recunoaste origami si ca arta, nu numai ca joaca de copii.

Multa lume intra in contact cu origami deoarece doreste sa faca un cadou deosebit , sa decoreze sala pentru nunta, sau sa dea marturii pentru nunta sau botez mai aparte decat cele ce se gasesc de obicei prin magazine. Urmand aceasta directie, se poate ajunge spre latura comerciala, sunt persoane care contacteaza artisti origami pentru colaborare.  Sunt artisti origami care participa la targuri hand-made, in general cu bijuterii origami. Eu nu am participat pana acum la nici un targ, dar mi-ar face placere sa particip pe viitor.

3. La o privire superficiala, origami pare o pasiune deloc costisitoare, nu ai nevoie decat de hartie si un cutter. Dar este intr-adevar asa? Ce materiale folosesti si de unde ti le procuri?

Pentru origami nu este nevoie decat de hartie si un cutter, intr-adevar. La care se adauga cateva acesorii pentru decoratiuni (kusudame in special), cum ar fi lipici, snur, margele, fundite si diverse alte lucruri in functie de imaginatia celui care construieste modelul.

Acesoriile pot fi destul de costisitoare, si sunt cu mult mai costisitoare in Cluj decat in alte zone din tara, dupa cum am inteles povestind cu alti origamisti. Eu in general mi le procur de la magazine HobbyArt sau de la mercerii. De asemenea, sunt multe magazine on-line care vand astfel de acesorii, banuiesc ca unii dintre voi le cunoasteti cu mult mai bine decat mine.

Revenind la hartie. In functie de modelul pe care doreste sa-l impatureasca, si de inspiratia de moment, origamistul poate folosi diverse tipuri , de la cea mai comuna– hartia de Xerox pana la cea mai scumpa si mai pretentioasa, si anume hartia speciala de origami cu insertii de dud folosita pentru modelele pure si de complexitate ridicata.

Eu folosesc hartie de Xerox color – orice papetarie are cel putin cateva culori, hartie de impachetat – se gaseste in librarii si la magazinele de cadouri, cu zeci de imprimeuri si culori diferite.Mai folosesc si hartie de origami, pe care o gaseam la magazinele din lantul Daiso mai demult si care se gaseste mai nou la cateva papetarii (IPB,  papetaria de langa Diverta Universitatii).

Recent, am facut niste papusele japoneze si am folosit pentru ele washi paper, hartie speciala cu o textura deosebita, pe care am cumparat-o din Olanda.

(http://2.bp.blogspot.com/_aqf0Rox7OoU/TH1PF2Rb78I/AAAAAAAAGxE/4jJc7dgh4ko/s1600/DSCF6989.JPG )

  Origami este un hobby pentru toate bugetele, deoarece se pot realiza lucuri minunate si cu fonduri reduse, dar in timp vei incepe sa investesti pentru a face modele deosebite si cat mai realiste.

4. Ce artisti origami clujeni cunosti? Ce proiecte ati realizat impreuna?

Nu sunt prea multi artisti origami in Cluj , comparativ cu Bucurestiul, sau cel putin nu ii cunosc eu, deoarece nu au intrat in comunitatea origami care se construieste in jurul forumului www.origami-romania.ro

Cu ocazia expozitiei origami de la Diverta, care a avut loc in septembrie in Cluj, am avut ocazia sa cunosc mai in de-aproape cativa origamisti, unii din Cluj altii de prin alte zone ale tarii, printre care si Cristina Leau (http://cristinaleau.wordpress.com/ ).

Impreuna cu aceasta, si cu ajutorul prietenilor, am realizat un cocor dintr-un patrat cu latura de 7 metri, la ora actuala fiind cel mai mare cocor din Romania. Dar mai avem pana doboram recordul celor din Japonia (regiunea Akita), care au realizat un cocor dintr-un patrat cu latura de 65 metri :P

(http://cridiana-origami.blogspot.com/2010/10/un-cocor-mai-marisor.html)

De ce cocor? Deoarece acesta este simbolul pacii in Japonia, este figurina traditionala cea mai cunoscuta din arta origami si exista diverse legende si intamplari adevarate legate de el.

Zilele acestea, eu si Cristina ne-am implicat in organizarea expozitiei de “Origami si Obiecte din Japonia” realizata in cadrul Festivalului Zilele Cluturii Nippone din Cluj-Napoca, editia a X-a, realizat de Cercul Prietenii  Japoniei. (http://cridiana-origami.blogspot.com/2010/11/zilele-culturii-nippone-la-cluj-napoca.html )

Comentarii

  1. Felicitari!!! sper sa am ocazia sa citesc cat mai multe interviuri legate de tine ! succes oe mai departe :*

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare