Treceți la conținutul principal

Calatoriile unui cocor in Japonia - Day 5 - Shirakawa & Takayama


A vizitat cocorul si un sat de munte din regiunea Shirakawa-go, renumita pentru casele sale in forma de A (gassho-zukuri = construite in forma de maini-in-rugaciune). Forma e utila atat pentru a razbate prin iernile cu foarte multa zapada, cat si pentru a creste viermi de matase in podul cu mai multe nivele. Unele case rezista de mai bine de 250 de ani. Acoperisurile sunt facute dintr-un fel de papura, asa ca nu e nevoie de horn la casa. Fumul se disipeaza uniform si iese ca o ceata prin acoperis.
Satucul acesta de munte, pare rupt dintr-o poveste. Dupa ploaia de la Kanazawa, sub razele blande ale soarelui cu dinti, cocorul a fost profund impresionat de pacea traiului la tara.

Camp de orez:


Momiji si curmal japonez (perssimon):Urmatorul obiectiv a fost Takayama (fostul Hida), oras aflat in zona de munte, unde sarubobo e la el acasa.

Aici si-a bucurat privirile cu raurile galbene de frunze - in forma de evantaie - ale unui copac ginkgo-biloba in varsta de 1200 de ani, copac care-si ducea batranetile in curtea unui templu.


Si cum foamea era mare (dupa aerul curat de munte care face pofta de mancare), cocorul se simtea in stare sa manance o vaca intreaga. A trebuit sa se limiteze la cateva feliute din renumita vita de Kobe, foarte frageda si gustoasa deoarece a fost crescuta in stil aristocrat, nestresata si pe fundal de muzica clasica.Trecand la lucruri mai serioase, cocorul si-a continuat calatoria cu vizita casei magistratului - Jinya, construita de pe la 1600. Cunoscuta ca fiind cel mai mare depozit de orez din intreaga Japonie, casa mai avea si sali de conferinta, birouri, sali pentru oaspeti si o mica, dar eficienta, sala de tortura.
 Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Tutorial curler stelute

Pentru un curler de acest gen avem nevoie de 12 pentagoane din hartie si un bat de frigaruie/un creion pentru a ondula modulele. Modelul nu necesita lipici.
Asa se obtine un pentagon dintr-un patrat (* vom avea nevoie de foarfeca): Asa se obtine un modul de curler stelute dintr-un pentagon:
Cele 12 module:

Imbinarea se face dupa cum urmeaza (fiecare colt va avea 3 module adiacente):
Jumatate din curler (6 module):
Imbinarea pentru cealalta jumatate:
Final:

Tutorial - fluturas

A trecut aproape un an de cand am impaturit ultima data acest fluturas. Tutorialul pe care l-am urmat nu m-a ajutat prea mult asa ca mi-am propus sa fac eu altul, dar modelul e destul de complicat, sper ca am reusit sa surprind toti pasii. Enjoy!


Resting bird

Sunflower again

Nu m-am putut abtine sa nu mai impaturesc iar acest model. Imi place atata de mult incat mi-am facut si un aranjament kusudama. Acesta contine 2 bile si 2 flori ca terminatie. Kusudama cea mare e formata din 8 floarea soarelui (mai multe detalii gasiti aici la postarea cu topiaria)  si 6 boboci (un boboc e format din 2 module de crin). Kusudama cea mica e o Electra din 30 de module cu 12 flori.

Orange birds

S-a odihnit o multime pasarea din postarea anterioara in vacanta si era cat pe ce sa uite sa se mai intoarca... Dar s-a intors, si a venit cu forte proaspete si cu un model nou de kusudama: Selene Sonobe - marca Maria Sinayskaya (din cartea Zen origami - 20 modular forms for meditation and calm).