Calatoriile unui cocor in Japonia - Day 5 - Shirakawa & Takayama


A vizitat cocorul si un sat de munte din regiunea Shirakawa-go, renumita pentru casele sale in forma de A (gassho-zukuri = construite in forma de maini-in-rugaciune). Forma e utila atat pentru a razbate prin iernile cu foarte multa zapada, cat si pentru a creste viermi de matase in podul cu mai multe nivele. Unele case rezista de mai bine de 250 de ani. Acoperisurile sunt facute dintr-un fel de papura, asa ca nu e nevoie de horn la casa. Fumul se disipeaza uniform si iese ca o ceata prin acoperis.
Satucul acesta de munte, pare rupt dintr-o poveste. Dupa ploaia de la Kanazawa, sub razele blande ale soarelui cu dinti, cocorul a fost profund impresionat de pacea traiului la tara.









Camp de orez:


Momiji si curmal japonez (perssimon):



Urmatorul obiectiv a fost Takayama (fostul Hida), oras aflat in zona de munte, unde sarubobo e la el acasa.





Aici si-a bucurat privirile cu raurile galbene de frunze - in forma de evantaie - ale unui copac ginkgo-biloba in varsta de 1200 de ani, copac care-si ducea batranetile in curtea unui templu.






Si cum foamea era mare (dupa aerul curat de munte care face pofta de mancare), cocorul se simtea in stare sa manance o vaca intreaga. A trebuit sa se limiteze la cateva feliute din renumita vita de Kobe, foarte frageda si gustoasa deoarece a fost crescuta in stil aristocrat, nestresata si pe fundal de muzica clasica.



Trecand la lucruri mai serioase, cocorul si-a continuat calatoria cu vizita casei magistratului - Jinya, construita de pe la 1600. Cunoscuta ca fiind cel mai mare depozit de orez din intreaga Japonie, casa mai avea si sali de conferinta, birouri, sali pentru oaspeti si o mica, dar eficienta, sala de tortura.
 







Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare