Nemultumiri de martisor




Am inteles in sfarsit diferenta intre maestrii origami si diletanti. Sunt zeci, daca nu sute de diagrame de kusudama si din ce in ce mai multa lume scoate pe banda rulanta modele noi.  Aproape toate arata frumos - cu precadere in poza autorului, poza facuta dintr-un anumit unghi, din care nu se vede ca modelul nu arata cat de cat sferic. Unii autori se lauda sus si tare ca modelele lor nu necesita lipici, dar cand ajungi sa montezi ultimul modul iti sar toate de la locul lor. Alti autori au la module tot felul de buzunare prin interior in care trebuie sa intre piciorusele de la alte module, dar cand ajungi la ultimele 5, acele buzunare se pot umple doar daca ai un pitic dispus la sacrificiul de a ramane blocat pentru tot restul vietii lui in interiorul modelului ca sa te ajute pe tine sa bagi piciorusele unde trebuie si sa nu faci numai figuri de stil cu ele. Alti autori ar trebui sa specifice gramajul recomandat al hartiei folosite - daca la modelele pure se specifica acest lucru, de ce nu se intampla si la kusudama? Sau macar acolo unde nu trebuie folosita o hartie prea subtire - deoarece tu iti dai seama prea tarziu (la o saptamana dupa ce ai atarnat modelul la geam si te intrebi de ce s-a desumflat mingea) ca ai ales varianta gresita.
Anul acesta mi-am propus sa incerc modele noi de kusudama si in afara de cele ale lui Tomoko Fuse si Meenakshi Mukerji, la celelalte a fost un chin asamblarea. Avand totusi experienta (adica fiind patita si auzind si pataniile altora) nu m-am oprit din a folosi lipiciul acolo unde nu se specifica - macar atat.
E drept ca si maestrii mai dau rateuri cu unele kusudame, dar per ansamblu, atunci cand e o placere sa impaturesti modulele si e o placere sa le asamblezi cred ca poti spune ca maestrii si-au atins scopul: " să-i solicite intr-un mod plăcut, recreativ, distractiv" pe impatimitii impaturirii hartiei.
Acestea fiind spuse, va prezint un model tare dragut, care si infloreste pe deasupra: Rio-Rita al lui Uniya Filonova cu tutorialul aici: http://stranamasterov.ru/node/494084?t=451#. Va recomand ori sa folositi o hartie subtire ori sa faceti modelul muuult mai mare decat va recomanda ea in tutorial.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare